Про нормальність

Прочитав пост в блозі Роберта Крулвіча про нашу зоряну систему. Головна ідея в тому, що ми непогано дослідили власну домівку - Сонячну систему. Загальновідомо, що тверді планети ближчі до сонця, газообразні подалі. Час обертання Землі навколо Сонця - 365 днів, в Юпітера в разі більше, бо він далі від Сонця. І от люди вирішили, що більшість зоряних систем схожі на нашу. Та щокраще ми дізнаємося про інші системи, виявляється, що переважна більшість з них відрізняються від нашої. І за порядком розміщення планет з різним хімічним складом, і за часом обертання навколо зірки, багато в чому. Виходить, що це не вони незвичні, це ми незвичні.

І тут задумуєшся, а може і в буденному житті теж не все нормально? Добре, що на планеті є ще 6-7 мільярдів людей, дивлячись на яких можна відкоригувати свої орієнтири. Може неправильно викидати сміття собі під ноги? Може неправильно цілим суспільством накидатися на вагітних та молодих мам? Або навпаки, заспокоїти себе в чомусь, зрозумівши що в тому чи іншому ти все робиш правильно: правильно переходиш дорогу на зелене світло, вітаєшся з сусідами. Як і у всьому, головне не перемудрити з протиставлянням себе до інших.

А для допитливих ще пораджу подкаст, в якому Роберт Крулвіч один з ведучих - Radiolab. Один з небагатьох неайтішних подкастів, які мені надзвичайно подобаються. Вони примудряються знаходити вражаючі теми: науково-популярні, історичні, людські та ще купу всякого. Якщо нормально розумієте англійську, то однозначно раджу спробувати.

Коментарі та посилання