Про стратегію сталого розвитку

Сьогодні учасники Несторівської групи оприлюднили результат своєї трирічної роботи. На 12 сторінках викладено бачення того, якою має бути успішна Україна. Та комфортна, передбачувана, рідна і привітна, про яку всі мріють.

ДОГОВІР ГІДНОСТІ ЗАРАДИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ

Це документ, який має запустити публічну дискусію про те, що ми хочемо побудувати в країні. А потім перейти до пошуків конкретних шляхів та їх втілення. Те, що є - тільки підгрунтя, фундамент. Зараз за війною, невизначеністю є ризик загубитися, вчергове скотитися до латання дірок, не думаючи про те, для чого ці дірки латати і куди попливемо, коли залатаємо. Ох, а так хотілося, щоб ніштяки були тут і зараз :)

В анонсі на Українській Правді згадується російський економіст Александр Аузан. Презентована стратегія багато в чому перекликається із серією дописів про необхідність соціальних інституцій Александра Аузана. Дуже раджу почитати його серію “Институциональная экономика для чайников” тим, кому цікаво чому в західному світі так, а в нас - інакше.

На цьому відео з TEDxKyiv Євген Глібовицький та Ярослав Грицак розказують про те, як вони розробляли стратегію розвитку Львова. З цієї ініціативи трошки пізніше виросла Несторівска група.

Цікавий момент. Грицак каже, що всі країни, що зробили ривок, перед тим побували на дні. І підводить до висновку, що ми вже на дні. Зверніть увагу, виступ 2011 року. У 2015 році на ці слова дивишся зовсім з іншого боку.

Отже, інтелектуали в Україні працюють. Тепер хочеться знайти ті кнопки які треба тиснути, щоб ці ідеалістичні картинки перенести в наше нелегке сьогодення.

Коментарі та посилання